#

Apple her yıl olduğu gibi bu yıl da cihazlarını yenilemeye ve bir önceki nesilden daha güçlü bilgisayarlar üretmeye devam ediyor. Adı gibi kendisi de stüdyo kullanımı için mükemmel olan Mac Studio’nun tüm detaylarını inceledik. Apple’ın M2 Max ve M2 Ultra çipleriyle satışa sunulan yeni Mac Studio modellerinin tasarımı Mac Mini’nin büyütülmüş hali gibi görünüyor. Dış görünüşü her ne kadar Mac Mini ile benzer olsa da kıyaslanması gereken seri kesinlikle film yapımcılarının kullandığı Mac Pro olacaktır. 

M2 Max’in üzerinde 12 çekirdeğe sahip CPU ve 30 çekirdeğe sahip GPU bulunuyor. Ayrıca 16 çekirdeğe sahip Apple’ın Neural Engine çipi M2 Max Mac Studio’ya eklenmiş. M2 Max Mac Studio ile bir üst modelinden farklı olarak 4 adet Thunderbolt girişini kullanabilirsiniz. Genel bilgileri verdiğimize göre M2 Ultra çipli Mac Studio’dan bahsedelim.

M2 Ultra çipli Mac Studio teknik özellikleri

Bir profesyonelseniz gerçekten harika işler çıkarabileceğiniz M2 Ultra çipli çok hızlı Mac Studio üzerinde 24 çekirdeğe sahip CPU, 60 çekirdeğe sahip GPU ve 32 çekirdeğe sahip Neural Engine çipi bulunuyor. Satın alım sırasında özel konfigürasyonlar ile GPU’yu 76 çekirdeğe kadar çıkarmanız mümkün. Varsayılan olarak 64 GB RAM ile tanıtılan M2 Ultra çipli Mac Studio’nun RAM kapasitesini 192 GB’a kadar çıkarabilirsiniz. Zaten Apple’ın M çiplerinin ve 64 GB RAM’in ne kadar hızlı olduğundan bahsetmeye bile gerek yok. 

1 TB depolama alanına sahip Mac Studio’da çok büyük dosyalar barındırmak isterseniz bu kapasiteyi 8 TB’a yani 8 bin GB’a kadar artırabilirsiniz. Apple tarafından sunulan uygulamalar Apple ile en optimize çalışanlardır. Eğer video editörüyseniz Final Cut Pro, müzik yapımcısıysanız ise Logic Pro’yu sepetinize eklemenizi öneririm. 

 #

Önde iki arkada ise dört tane olmak üzere 6 adet Thunderbolt 4 girişine sahip M2 Ultra çipli Mac Studio profesyonellere hitap ettiğinden üzerinde ihtiyacınız olabilecek çoğu girişi bulunduruyor. Thunderbolt girişlerine ek olarak bir tane SDXC kart girişi, iki tane USB A, bir tane HDMI, bir tane internet ve bir tane 3.5 mm jak girişi M2 Ultra Mac Studio’da mevcut. Kutunun içerisinde ise Mac Studio ve ürünü prize takabileceğiniz güç kablosu sizi karşılıyor. Dolayısıyla ürünü satın alırken Magic Mouse, Magic Keyboard ve harici bir ekranı da beraberinde satın almanız gerekiyor. 27 inç boyutunda 5K retina ekrana sahip Studio Display ve 32 inç boyutunda ve 6K retina ekrana sahip Pro Display XDR modellerinden birini tercih edebilirsiniz. Mac Studio ile ProRes videolar oynatabilir ve M2 Max çipli bilgisayarı 5 tane, M2 Ultra çipli bilgisayarı 8 tane ekrana bağlayabilirsiniz. Diğer özelliklere değinecek olursak içerisinde bulunan termal sistem ile hızı etkilenmeden sessiz şekilde çalışabiliyor. 

MacBook Pro ve Mac Pro ile karşılaştırma

M2 Max çipli 16 inç MacBook Pro ile Mac Studio’yu karşılaştırdığımızda MacBook Pro’da 12 çekirdekli CPU bulunurken Mac Studio’da bu rakam iki katına kadar artırılabiliyor. Ayrıca MacBook Pro’da 38 çekirdeğe kadar yükseltilebilen GPU yer alırken bu miktar yine konfigürasyon ile iki kat yükseltilebilir. RAM konusunda ise 96 GB RAM eklenebilen MacBook Pro’ya kıyasla Mac Studio için 192 GB RAM seçeneği sunuluyor.

 #

Gelelim Mac Studio ile Apple’ın kasa formundaki bilgisayarı Mac Pro’ya. Her iki cihaz için de M2 Ultra çip olduğunu söyleyelim. Buradaki genel farklara bakacak olursak Mac Pro kasa şeklinde sunulduğundan üzerinde daha fazla bağlantı seçeneği bulunduruyor. Diğer bir yandan aslında Mac Studio’nun özellikleri ek ücretlerle Mac Pro’nun özelliklerine kadar çıkarılabiliyor. Yani çok yer kaplamayan ama profesyonellere hitap eden bir seçenek arıyorsanız Mac Studio yeterli olacaktır. Ancak bunun yapacağınız işe bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini unutmayın. Profesyonel bir içerik üreticiyseniz videolarınızı kurgulamak için Mac Studio önerilirken televizyon kanalı veya sinema filmi için çok büyük çaplı bir düzenleme yapıyorsanız Mac Pro sizin için doğru seçim. 

Fiyatlandırma konusunda ise bu durum günden güne farklılık gösterebiliyor ancak M2 Max çipli Mac Studio’nun ülkemizdeki başlangıç fiyatı 65 bin TL civarındayken M2 Ultra çipli Mac Studio ülkemizde yaklaşık 130 bin TL başlangıç fiyatıyla satışta.

Kaynak: 
https://www.apple.com/tr/newsroom/2023/06/apple-unveils-new-mac-studio-and-brings-apple-silicon-to-mac-pro/

Kaynak: 
https://www.apple.com/tr/mac-studio/

Kaynak: 
https://www.apple.com/mac/compare/?modelList=MacBook-Pro-16-M2,Mac-studio-2023,MacPro-m2-ultra

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir