WordPress, 27 Mayıs 2003 tarihinde Matt Mullenweg tarafından kurulmuştur. Açık kaynaklı bir CMS sistemi olan WordPress PHP tabanlı olarak çalışmaktadır. Günümüzde %35’ten fazla internet sitesinin kullandığı bu sistem için kendi sistem temaları dışında geliştiriciler tema ve eklenti üretebilmektedir.

.com ile .org farkı

İnternette WordPress araştırması yaparken iki adet WordPress servisine denk gelmiş olabilirsiniz. Bu iki servisi sizlere detaylı bir şekilde açıklayalım. WordPress.com ile ömür boyu ücretsiz şekilde blogunuzu yayınlayabilirsiniz. Ücretli planları da bulunmaktadır ama ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Sunucu yönetimi WordPress.com ekibi tarafından yapılır ve ücretsiz planda kendinize ait bir alan adınız (.com, .net, .org vb.) bulunmaz. Sitenize yeni özellikler ekleyebilmek için ücretli planları satın almanız gerekir. Ücretli planları alarak kendinize ait bir alan adına sahip olabilirsiniz ancak ücretli plan dahi almış olursanız WordPress.com üzerinden yaptığınız internet sitenizin hiçbir dosyasına ve kodlarına erişemezsiniz. Bu nedenle WordPress.com kısıtlı özelliğe sahiptir. WordPress.com’u daha çok internet sitesi yönetme işlerinden anlamayanlar veya yeni başlayanlar kullanmaktadır.

WordPress.org ise tamamen ücretsizdir ancak kullanabilmek için hosting ve domain servisine ihtiyacınız bulunur. Hosting ve domain servisini satın alarak WordPress.org’u kullanabilirsiniz. WordPress.org açık kaynak kodlu bir sistem olduğundan tüm dosyalarını ve kodlarını yönetebilirsiniz ve WordPress için üretilmiş tüm tema ve eklentileri yükleyebilirsiniz. Sunucu yönetimi tarafınıza aittir ve hosting planınızı yenilemezseniz ve sitenizle ilgilenmezseniz sitenizi kaybedebilirsiniz. WordPress.org’a başlamak için uygun fiyatlı bir hosting ve domain servisini tercih edebilirsiniz. WordPress.org sisteminin en ince ayrıntılarını VidTekno üzerinden paylaşacağız. Eğer WordPress’e meraklıysanız WordPress kategorimizi yer imlerinize kaydetmeyi ve bizi takip etmeyi unutmayın.

cPanel üzerinden kurma

Eğer hosting servisiniz cPanel, Cloudpanel, Plesk gibi site yönetim panellerini kullanıyorsa ve içerisinde açık kaynaklı uygulamaları yükleyebileceğiniz bir addon kuruluysa bu yöntem ile saniyeler içerisinde WordPress sitenizi oluşturabilirsiniz.

Öncelikle paneliniz üzerinden WordPress’i yükleyebileceğiniz bir addon kurulu olup olmadığını kontrol edin. Eğer kuruluysa görselde görebileceğiniz üzere WordPress’in üzerine tıklamanız yeterli.

Çıkan sayfadaki “Şimdi Kur” butonuna tıklayıp WordPress kurulum ekranına gidebilirsiniz. Eğer WordPress’i alt alan adı yerine ana alan adınıza yüklemek istiyorsanız “Script” başlığı altındaki “Yükleme dizini” kısmındaki “wp” veya “wordpress” yazılarını kaldırıp alanı boş bırakın. Diğer ayarları kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

FTP Üzerinden Kurmak

Eğer hosting servis sağlayıcınızın panelinde WordPress’i otomatik olarak kurmak için bir addon bulunmuyorsa WordPress’i manuel şekilde de yükleyebilirsiniz. Bunun için Filezilla programını internetten indirip bilgisayarınıza kurun. Açılan sekmeye hosting servis sağlayıcınızın FTP adresini, FTP kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazmalısınız. Bu bilgileri hosting servis sağlayıcınıza bir destek talebi göndererek öğrenebilirsiniz. FTP bağlantısı için kapı numarası kısmına 21 yazmanız gerektiğini unutmayın.

Eğer bağlantıyı doğru bir şekilde yaptıysanız internet sitenizin tüm dosyaları önünüze gelecektir. Görünen dosyalar içerisinde “public_html” dosyasını bulup açın. Sitenizin ana dizini buradadır. Zip dosyası halinde indirdiğiniz WordPress sistemini buraya çıkartabilirsiniz. WordPress’in en güncel sürümünü indirmek için https://tr.wordpress.org/download/ buraya tıklayabilirsiniz. WordPress’i manuel olarak yüklerken veri tabanı bağlantısına ihtiyaç duyacağımızdan hosting yönetim panelinizin “MySQL Database” kısmını açıp yeni bir veri tabanı kullanıcısı ve veri tabanı oluşturmanız gerekmekte. Oluşturduğunuz kullanıcıya ise tüm yetkileri vermeniz yeterli olacaktır. Bu işlemi de tamamladıktan sonra alan adınızı tarayıcınıza yazın. Sitenize giriş yaptığınızda WordPress’in kurulum ekranı sizi karşılayacak. “Başlayalım” tuşuna tıkladıktan sonra oluşturduğunuz veri tabanı bilgilerini eksiksiz olarak girmeniz gerekmektedir. Veri tabanı sunucusu kısmını “localhost” olarak bırakabilirsiniz. Eğer “localhost” ile çalışmazsa hosting firmanızdan bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Bundan sonraki adımlardaki bilgileri de kendinize göre doldurup geçebilirsiniz.

Kurulum tamamlandığında kurulum yapılan alan adınızın sonuna /wp-admin ekini getirerek WordPress kontrol panelinize gidebilirsiniz. (Örneğin: example.com/wp-admin) Siteniz kurulduğunda Merhaba Dünya! veya Hello World! yazısı bulunacaktır. Bu yazı sitenizin Dünya’ya merhaba dediğini gösterir ve daha sonra panelinizden kaldırabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir