Web sitenizde herhangi bir erişim sorunu bulunmadığını ancak hedef bağlantının bulunamadığını işaret eden 404 hatası gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Merak etmeyin, doğru yerdesiniz. WordPress sitenizde 404 hatası alıyorsanız tüm çözüm yollarını tek bir yazıda topladık. Bu kolay çözüm adımlarını uygulayarak sitenizdeki 404 sorunlarını ortadan kaldırabileceksiniz.
WordPress’te 404 hatası neden olur?
Hiçbir sorunu olmayan ve tamamen doğru çalışan bir WordPress sitesinde 404 hatası genellikle mevcut hosting firmanızdan ayrılmaya karar verdiğinizde taşıma sonrasında otomatik olarak oluşabiliyor. Ayrıca bu hatanın yanlış ve kırık bağlantılar, silinmiş yazılar, eklenti çakışmaları gibi birçok sebebi de olabilir.
Yine web sitenizi taşıdığınız senaryodan ilerleyecek olursak kalıcı bağlantılarınız tarafında herhangi bir sorun olmasa dahi DNS tam olarak yayılmayı tamamlanmadığında da böyle bir sorunla karşılaşıyor olabilirsiniz. Unutmayın, ad sunucusu değiştirdiğinizde DNS tüm dünyada ortalama 48 saat içerisinde yayılmayı tamamlar.
Başlamadan önce yedek oluşturun
İşlemler genellikle rehber doğrultusunda sorunsuz tamamlansa da her ihtimale karşı kesinlikle web sitenizin güncel yedeğini indirmenizi tavsiye ediyoruz. Karşılaşmayı planlamadığınız bir hata alırsanız güncel yedeğinizden yeniden kurulum yapmanız gerekecektir.
En popüler yöntem: Kalıcı bağlantılarınızı sıfırlayın

Eğer web sitenizdeki tüm aktif sayfalarda 404 hatası alıyorsanız ilk denemeniz gereken yöntem kalıcı bağlantılarınızı sıfırlamak olacaktır. Kalıcı bağlantılarınızı sıfırladığınızda sistem otomatik olarak kalıcı bağlantı kodlarınızı yeniden oluşturacaktır. Bunu yapmak için WordPress yönetim panelinize giriş yapın. Ardından Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar yolununu izleyin.
Bu sayfadaki ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Direkt “Değişiklikleri Kaydet” butonuna tıklayarak kalıcı bağlantılarınızı sıfırlayabilirsiniz. Eğer bu çözmediyse bir daha denemek için geçici olarak “Genel” seçeneğini seçerek tekrar deneyin.
Şimdi en heyecanlı an, hata aldığınız sayfaya gidin ve yeniden yükleyin. Bakalım 404 sorununuz çözülmüş mü?
htaccess dosyanızı yeniden oluşturun
Sorununuz henüz çözülmedi mi? Hiç sorun değil, zaten her şey ilk seferde olacak diye de bir kural yok.
Öncelikle FTP veya sunucu kontrol paneli yardımıyla web sitenizin dosyalarına erişin. Ardından .htaccess yazılı dosyanızı ana dizin içerisinden bulmaya çalışın. Eğer bulamıyorsanız “Gizli dosyaları gör” yöntemiyle bunu giderebilirsiniz.

Dosyayı bulduktan sonra içerisindeki kodları yeniden oluşturacağımızdan dolayı basit bir metin düzenleyici ile bu dosyayı açabilirsiniz. Eğer WordPress Multisite özelliğini kullanmıyorsanız mevcut .htaccess kodlarınızı aşağıdaki varsayılan kodlar ile değiştirebilirsiniz. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra dosyanızı kaydederek web sitenizi yeniden kontrol edin.
Eklentilerinizi devre dışı bırakın
Buraya kadar geldiyseniz sorununuz çözülmemiş demektir ancak hala şansınız var çünkü birkaç yöntemimiz daha var.

Eğer eklentilerinizden biri web sitenizle çakışıyorsa en iyi yöntem onu devre dışı bırakmak ve izole etmektir ancak bunun hangi eklenti olduğunu bulmak için biraz mesai harcamanız gerekiyor. Eklentilerinizin hepsini teker teker devre dışı bırakarak her seferinde yeniden kontrol edin ve sorun yaşadığınız eklentiyi bulduktan sonra onu farklı bir alternatifiyle değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
PHP sürümünüzü değiştirin

Bu yöntem pek popüler olmasa da bazı nadir durumlarda 404 sorununun çözüldüğü görülmüştür. Eğer diğer yöntemlerimiz işe yaramadıysa PHP sürümünüzü değiştirmeyi deneyebilirsiniz. PHP sürümünüzü değiştirmek için sunucu yönetim panelinizi ziyaret etmeniz gerekir. Burada önemli olan nokta, sitenizin performansı nedeniyle yine de dinazorlaşmış bir PHP sürümü seçmeniz önerilmez. Örneğin PHP 8.0 ile sorun yaşıyorsanız bunu PHP 7.4’e düşürebilirsiniz. Ne de olsa nispeten güncel bir PHP sürümü sayılır. Bazı durumlarda PHP’yi yeniden başlatmanız gerekebilir.
Belirli sayfalar için 301 yönlendirmesini tercih edin

Eğer artık sitenizde yayınlanmayan eski yazılar veya kırık bağlantılar sebebiyle 404 hatası alıyorsanız doğru bir kullanıcı deneyimi sunmak için 301 yönlendirmesi yapmanız önerilir. Bunun için herhangi bir yönlendirme eklentisini kullanabilirsiniz. Redirection eklentisi popüler yönlendirme eklentileri arasındadır ve 2 milyonun üzerinde indirmeye sahiptir.
Bir WordPress geliştiricisinden destek alın
Sizler için olası tüm yöntemleri sunmuş olsak da eğer bu yöntemler işe yaramadıysa bir WordPress geliştiricisinden destek almanız önerilir.
Çözüm odaklı destek ekibi ve profesyonel hizmetleriyle öne çıkan Çınar Web‘ten bu konuda yardım almak isterseniz www.cinarweb.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca VIDTEKNO kodunu belirtirseniz VidTekno okurları için harika indirimleri de bulunuyor. 🚀