EDA KAYA: Öncelikle sizi ve GIBIRNet’i tanıyalım
AHMET AK: Firmamız Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından internet servis sağlayıcılığı ve altyapı işletmeciliği ile yetkilendirilmiş lisanslı firmadır. Deneyimli ve güçlü kadromuzla bireysel ve kurumsal internet ihtiyaçlarının karşılanması için yurt çapında VAE sistemi ile DSL ve Fiber internet hizmeti vermekteyiz. Bunun yanında kamu ve özel sektör kurumlarına kurumsal internet çözümleri (Metro Ethernet, Noktadan Noktaya Bağlantı, DDOS, Sanal Özel Ağ (VPN) sunmaktayız. Yenilikçi ve şeffaf bakış açısıyla, kaliteli ilkesi ile koşulsuz müşteri memnuniyetini sağlamak, ülkemizin internet altyapısını güçlendirerek, ilk 5 operatör arasında yer almak istiyoruz.
EDA KAYA: Neredeyse tüm operatörlerde fiber adı altında satılan İnternet hizmetlerinde yükleme hızı 8 Mbps’i aşmıyor ancak şu anda birçok kişi evinden online toplantılar gerçekleştiriyor. 100 Mbps fiber altyapısı destekleyen bir kişi standart olarak neden 8 Mbps ile sınırlandırılıyor? Örneğin alabileceği maksimum hız 50 Mbps olan bir kullanıcı 100 Mbps’lik internet isterse burada ne gibi bir çözüm üretebilir?
AHMET AK: İnternet hızlarının kısıtlanması bireysel internet kullanıcılarının bilgiye veya kişilere erişimini zorlaştırmakta, hatta bazen imkânsız hale getirmektedir. Pandemi süreci ile birlikte insanların toplum hayatından soyutlanarak bireysel şekilde hayatlarını devam ettirmeye başlamaları, internetin günlük hayatımızdaki önemini ortaya çıkmıştır. Şöyle ki İnsanların bir araya gelmek yerine sosyal mecralarda yapmış oldukları sesli ve görüntülü toplantılarda internet hızının önemi anlaşılmaktadır.
Günümüz teknoloji dünyasında büyüyen veri boyutları ile birlikte internet teknolojilerinde de büyük değişiklikler yaşanmaktadır. 2021 yılı sonu itibari ile sabit geniş bant internet kullanım miktarı yaklaşık 11 milyon TByte boyutuna ulaşmıştır. Veri boyutları büyüdükçe bu verilerin taşınması da zorlaşmakta, altyapı ve cihaz yatırımı gerektirmektedir. Ülkemizde fiber altyapı dönüşümü (saha dolabına kadar) 2023 yılına kadar %95 oranında tamamlanmış olacaktır. İnternet hızlarının artırılması ile ilgili yoğun kullanıcı talepleri internet servis sağlayıcı firmalar tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna iletilmiş, yoğun görüşmeler neticesinde yapılan bu başvurular haklı bulunmuş ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da 2023 vizyonları doğrultusunda internet hızlarında artış yapılması yönünde Yerleşik operatöre hız artırımlarının yapılması için talep iletmiştir.
Şu anda Gıbırnet olarak fiber altyapılarda 1000 Mbps’ye kadar hız sağlanmaktayız. Yakın zamanda (birkaç ay içerisinde) bakır altyapılarda (xDSL) 20 Mbps, fiber altyapılarda ise 50 Mbps’ye kadar upload alınabilecektir. Bunu da Gıbırnet kullanıcılarına sizlerin aracılığı ile müjdeleyelim.
EDA KAYA: 3’den fazla cihaz bağlanıldığında internet hızı fazlasıyla düşüyor, aynı anda hem Netflix hem YouTube izleyip hem de Zoom toplantısı yapamıyoruz diyen Türkiye genelinde ve tüm internet sağlayıcıları özelinde on binlerce kullanıcı var. Bu konuda ne gibi çalışmalar yapılıyor?
AHMET AK: Yukarıda da belirttiğim üzere büyüyen veri boyutları ile birlikte internet teknolojilerinde de büyük değişiklikler yaşanmaktadır. Fiber dönüşümler sayesinde bireysel aboneler 1000 Mbps hızlara ulaşabilmektedir. Firma olarak bizde bu değişimleri yakından takip ediyor ve şu anda abonelerimize 1000 Mbps hızında bireysel internet sunuyoruz.
EDA KAYA: İnternet servis sağlayıcıları son dönemde yeni müşterileri için 250-350 TL civarlarına 1000 Mbps internet hizmetini sunmaya başladılar. Peki bu hizmet sunulabiliyorsa, Türkiye’de dünya hızında internet altyapımız varsa yani fiberlerimiz bunu zaten kaldırıyorsa niye yıllardır 16 Mbps gibi hızlar kullanıyorduk, şimdi ne değişti?
AHMET AK: İnternette yaşanan hız değişimleri tamamen değişen ve gelişen teknoloji ile alakalı bir durum. Son yıllarda teknoloji o kadar hızlı değişiyor ki birçok teknoloji firması bile bu değişimleri takip edemiyor. Dijital dünyada meydana gelen bu değişimler beraberinde haberleşme teknolojilerinin de değişmesine ve gelişmesine neden oluyor. İnternet dünyası da gelişen teknoloji ve büyüyen veri boyutlarını karşılayabilmek amacıyla yeni teknolojiler kullanmakta, bu da internet hızının artmasına sebep olmaktadır. Bakır altyapı olarak nitelendirilen xDSL bağlantı türünde maksimum 100 Mbps ye kadar hız alınabilirken bu rakam fiber altyapılarda 10 kat daha arttı ve 1000 Mbps ye ulaştı. Belirttiğim gibi bu hız değişimleri tamamıyla teknolojik gelişmelerle alakalı bir durumdur.
EDA KAYA: Altyapısı dahi bulunmayan bir kişi internet hizmetine nasıl ulaşabilir?
AHMET AK: Evet, ne yazık ki teknoloji çağını yaşıyoruz diyoruz ancak halen internet altyapısı bulunmayan bölgeler var. Müşteri odaklı bir firma olarak bizde bu tarz talepleri değerlendirmek adına altyapısı bulunmayan bölgelerde kurmuş olduğumuz verici istasyonlar sayesinde internet altyapısı bulunmayan ev ve işyerlerine radyo link ile düşük fiyatlara internet hizmeti sağlıyoruz.
EDA KAYA: GIBIRNet’in kendi fiber altyapısı var mı ve şu anda hangi bölgelerde aktif?
AHMET AK: Gıbırnet ailesi olarak teknolojik ve sektörel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Firma vizyonumuz ülkemizin internet altyapısını güçlendirmek, alternatif operatörler arasında ilk 5 te yer almaktır. Bunun için bizde kendi fiber altyapımızı tesis etmekteyiz ve yüksek hızları düşük fiyatlara sunmaktayız. Şu an pilot bölge olarak seçilen Konya ilinde altyapı çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
EDA KAYA: GIBIRNet kendi altyapısı olmayan illerde hangi altyapı ile hizmet veriyor ve altyapı kiraladığınız bu firmaların çeşitlilik açısından ileride sayısı artabilir mi?
AHMET AK: Bilindiği üzere altyapı yapmak çok maliyetli bir iş, ülkemizde kendi altyapısı olan sadece Türk Telekom bulunmaktadır. Türk telekomun mevcut altyapısının büyük bir çoğunluğu ise özelleştirmeden önce devlet tarafından inşa edilen altyapısıdır. İletişim organizasyonu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Yerleşik operatör olarak adlandırılan Türk Telekom altyapısını, BTK, iletişim hizmetlerinin daha hızlı, daha rekabetçi ve daha ulaşılabilir olması açısından diğer operatörlerde kullandırma zorunluluğu getirmiştir. Böylelikle gerekli yeterlilikler sağlandıktan sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan İnternet Servis Sağlayıcılığı lisansı alan diğer firmalarda yerleşik operatör altyapısını kullanabilmekte ve ülkemizin her noktasına internet hizmeti sağlayabilmektedir. Firmamızda aynı şekilde yerleşik operatör altyapısını kullanarak daha uygun fiyatlara ülke genelinde hizmet vermektedir.
EDA KAYA: GIBIRNet taahhütsüz bir hizmet sunuyor. Peki son kullanıcı açısından herhangi bir yolla olası zamlara karşı GIBIRNet fiyatlarını sabitlemek mümkün mü?
AHMET AK: Firma politikalarımızdan bir tanesi de şeffaflıktır. Gerek sunmuş olduğumuz hizmetlerde gerekse fiyat konusunda şeffaflığa azami özen göstermekteyiz. İsteyen abonelerimiz ön ödemeli olarak istediği süre kadar ödeme yaparak fiyat sabitlemesi yapabilmektedir.