Windows ve macOS cihazlara kurulabilen yenilikçi elementary OS işletim sisteminin nasıl kurulduğunu ve deneyimlerimizi sizinle paylaşmak istedik.

Elementary OS nedir?

Bu işletim sistemi Ubuntu tabanlı ve Linux dağıtımı açık kaynaklıdır. 31 Mart 2011’de ilk defa piyasaya sürülen elementary OS sürekli güncelleme almaya müsaittir.

Neler sunuyor?

Hızlı

Güvenli

Açık kaynaklı

Çoklu görev görünümü

Pencere içinde pencere modu

Rahatsız etme modu

Ebeveyn denetim ayarı

Kullanıcı dostu klavye kısayolları

Yenilikçi arayüz

Kimler kullanmalıdır?

Windows’un yıllardır birbirine benzeyen arayüzünden sıkılanlar macOS’un arayüzüne benzeyen elementary OS işletim sistemini kullanabilirler.

Nasıl kurulur?

Kurulum format atma işlemine benzemektedir. Bu işlem için ise bir USB bellek gereklidir. Eğer bu işletim sistemini Windows’un yanına kurmak istiyorsanız Dualboot işlemi yapabilirsiniz.

İşletim sistemi açık kaynaklı ve ücretsizdir ancak sitesinde indirme aşamalarından önce bağış seçenekleri sunmaktadır. Açık kaynağı desteklemek istiyorsanız işletim sistemine bağış yapabilirsiniz. Eğer ücret ödemek istemiyorsanız “Miktarı Belirleyin” butonuna tıklayarak “0” yazabilirsiniz.

İndir butonuna tıkladıktan sonra yeni sekmede açılan ikinci “İndir” butonuna tıklayın. İndirme işlemi hemen başlayacak olup internet hızınıza göre indirmenin tamamlanması değişkenlik gösterebilmektedir. Toplam inecek dosya boyutu 1.48 GB boyutundadır. Dosya indikten sonra Rufus isimli programı açıp bilgisayarınıza bir USB bellek takmalısınız. USB belleğinizin içeriği bu aşamada kalıcı olarak silineceğinden belleğinizin içeriğini yedeklemeyi unutmayın. Rufus programından format için ayırdığınız belleğinizi seçip dosya olarak ise indirilen .iso formatlı dosyayı seçin. Yapılandırma işlemlerine ileri ve tamam diyerek devam edebilirsiniz. Yapılandırma bittikten sonra cihazınızı yeniden başlatın ve Yeniden Başlat butonuna tıkladıktan sonra F2, ESC, F12, Delete butonlarından birine ardı ardına basın. Bu butonlar cihazınızın modeline göre değişebilmektedir.

Bios ekranına geldikten sonra menüden “Bios”u seçip takılı olan USB belleğinizi birinci seçeneğe getirin. Ayrıca security modunu da aynı ekrandan kapatın. Bu işlem bilgisayarınızın USB belleğinizden başlatılmasını ve Windows’tan başka bir işletim sistemi yükleyebilmenizi sağlayacaktır. İşlemleri tamamladıktan sonra “Save & Exit” butonuna Bios ekranından tıklayın. Bilgisayarınızın yeniden belleğinizin içerisinden başlatılacaktır. elementary OS işletim sistemini kurmak çok kolaydır.

Açılan ekrandan Türkçe’yi seçip ilerleyin. Çıkan butonlara tıklayarak elementary OS’u kurmadan gerçek zamanlı deneyenimleme şansına sahip olabilirsiniz. Eğer beğenirseniz işletim sistemini bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Kurulum işlemleri Türkçe ve kolaydır. Bu nedenle ileri butonlarına tıklayarak kurulum işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Kurulum tamamlandıktan sonra sistem açılmış olacaktır. Şifrenizi yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz. İşletim sisteminin kendi uygulama marketi bulunmakta olup dilediğiniz uygulamaları oradan kolayca indirebilirsiniz. Markette olmayan uygulamaların Linux sürümlerini ise Terminal kısmını kullanarak yazacağınız kodlarla sisteminize yükleyebilirsiniz. Uygulama yükleme işlemleri genellikle uygulamanın resmi internet sitesinde yer alsa da YouTube gibi mecralarda birçok kaynaktan yararlanabilirsiniz.

Deneyimlerim

Eğer günlük kullanıcı veya yazılımcı iseniz Windows’ta kullandığınız çoğu uygulamayı veya alternatifini Linux işletim sistemine indirebilirsiniz ancak grafik tasarımcı veya resmi olarak Linux için yapılmamış programların kullanıcıysanız elementary OS işletim sistemi önerilmez. Adobe programları ve Camtasia Studio gibi programlar Linux için üretilmediğinden bu işletim sistemi sizin için uygun seçim değildir. Tasarım Apple bilgisayarların işletim sisteminin tasarımını andırdığından yeni bir görüntü ile bilgisayarını kullanmak isteyenler bu işletim sistemini kurabilirler. Microsoft Office programları Windows için üretildiğinden Libre Office programlarını kullanabilirsiniz ve Libre Office programları tamamen ücretsizdir. Uygulama marketinde genellikle aradığınız uygulamayı bulamayacağınızdan internet üzerinden indirmeniz gerekiyor. Bu da oldukça uzun bir süreç ve zahmetli. Elementary OS’u bilgisayarınıza kurmadan kurulum aşamasında deneyimleyebileceğinizden son kararı siz verebilirsiniz. En iyi çözüm Windows işletim sistemini silmeden Windows’un yanına kurmak.

6 Yorum

  1. Çok hoş gözüküyor. Windows için sadece word kullanıyorum bir de chrome. Yükleyeyim mi sizce? Ama uygulama yüklerken kod vs. yazmak istemem.

    1. Merhaba,
      Chrome’u uygulama mağazasından kolayca indirebilirsiniz, aynı şekilde Word’ün alternatifi olan Libre Office’i de. İyi günler dilerim.

    1. Windows gibi değil. Kurulum yapacakmış gibi ilerleyip kur tuşuna tıklamadan önce gerçek zamanlı deneyimleme şansı oluyor.

  2. Merhaba, ben de elementary OS u tercih ettim hoş ve güzel duruyordu. 6.1 sürümünü indirdim ama kurma aşamasında diski sil ve yükle yaptıktan sonra bilgisayarı yeniden başlat diyor ve yine kurulum ekranı geliyor kısacası döngüye giriyor bunu nasıl halledebilirim ?

    1. Merhaba @Salih,
      Elementary OS ile yaşamış olduğun problem için üzgünüm. İnternette Elementary OS Login Loop tarzında bir arama yaparsanız yabancı kaynaklar üzerinden sorunun çözümünü bulabileceğinize inanıyorum. Aktif olarak kullanmadığım için maalesef çözüm adımları konusunda bilgiye sahip değilim. Mutlu günler dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir