Birçok Windows kullanıcısı cihazı arızalandığında veya sıfırlamak istediğinde bilgisayarcıya fazla ücret ödemek istemiyor. Eğer siz de bu kullanıcılar arasındaysanız bu rehber tam size göre.

Neden Format Atılmalı?

Yeni bir Windows sürümüne geçmek

Bilgisayara virüs girmesi

Bilgisayarın veya bazı işlevlerinin bozuk olması

Temiz bir Windows’a sahip olmak

Bilgisayarın yavaşlaması

gVJF6Q

1. Windows’u İndirin

Bilgisayarınızın sağlıklı çalışması için Windows dosyanızın orijinal olması önerilmektedir. Windows’u orijinal olarak satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. Satın alma işlemleri tamamlandıktan sonra buradaki bağlantıya tıklayarak Windows ISO dosyası aracını indirmeniz gerekmektedir. ISO dosyasını cihazınıza indirdikten sonra ikinci adıma geçebilirsiniz. ISO dosyası 3.5 ila 5.5 GB arasında Windows sürümünüze göre değişkenlik gösterebilmektedir.

2. Format CD’si Oluşturma

Devrimizde CD okuyucuları diski tam okuyamadığından veya sorun çıkarabildiğinden dolayı USB bellek kullanacağız. USB belleğinizin en az 8GB olması sorun yaşamamak için önemlidir. Önceki adımda ndirdiğimiz ISO dosyasını WinRar programı ile herhangi bir yere çıkarıyoruz. Çıkardığınız dosyaları diskinizin içerisine “Kopyala>Yapıştır” yöntemiyle atarsanız çalışmayacaktır! Bu nedenle USB belleğimizi yapılandırmamız gerekecek.  Biz USB yapılandırmak için bu aşamada herhangi bir program kullanmayacak olsak bile siz Rufus yöntemi ile diskinizi yapılandırabilirsiniz. Komut girerek diski yapılandırma işlemi hem daha kolay, hem de programsız şekilde olacaktır. Bu nedenle komut istemi ile belleğimizi yapılandıracağız.

Öncelikle “Başlat” menüsüne tıklayıp “cmd” uygulamasını aratmanız gerekiyor. Açılan komut penceresine “diskpart” yazın. Daha sonra gelen uyarıdaki “Evet” tuşuna tıklayıp işlemimize devam edeceğiz. Yeni pencerede açılan komut satırına şimdi de “list disk” yazmanız gerekiyor. Daha sonra sizlere bilgisayarınızda takılı olan diskleri gösterecek. Siz hangi diskinizi format diski olarak seçecekseniz bu noktada onu belirlemelisiniz.  Bu aşamada diskin markası yazmadığından diskinizin alanını kontrol ederek doğru seçimi yapabilirsiniz. Diskinizi seçmek için “select disk disk numaranız” yazmalısınız. Ardından “clean” yazarak diskinizin içerisindeki tüm verileri temizleme işlemi yapmalısınız. Daha sonra “create partition primary” yazın. Sonra da “select partition 1” yazmalısınız. Daha sonra bu işlemi aktif etmek için “active” komutunu girin. Bu işlemleri yaptıktan sonra biçimlendirmek için “format fs=ntfs quick” komutunu yazın, ardından “assign” komutunu yazarak ilerleyin. Çıkış yapmak için ise “exit” komutunu girin. Bu işlemleri tamamladıktan sonra klasöre çıkardığımız Windows dosyalarını kopyalayıp diskimizin içerisine yapıştırıyoruz. Diskin içerisine yapıştırma işlemi 15-20 dakika kadar sürecektir.

dFxANC

3. Bios Ayarları

Bilgisayarınızı kapatın ve format diskini takın. Cihazınızı açtığınızda F2, F12, ESC veya Delete tuşlarından birine tıklayın. Bios tuşu cihazdan cihaza değişebilmektedir, en çok kullanılan giriş tuşları bunlardır.

Önemli hatırlatma! : Cihazınız format aşamasında şarjının azaldığını haber veremez. Sorunsuz bir format için cihazınızı şarja takmayı unutmayın.

Bios menüsüne girdikten sonra fare bir işe yaramayacaktır. Bios menüsünde yön tuşları hakimdir. Yön tuşlarının ne işe yaradığını öğrenmek için bios menüsünün sağ alt köşesinden yardım alabilirsiniz. Bios menüsünde “Boot” seçeneğine gelin. Daha sonra Boot Option #1 kısmında “Windows Boot Manager” seçeneğinin yerine format diskinizi seçin. Bu şekilde bilgisayarınızı format diskinizden başlatmış olacaksınız. Bu ayarları tamamladıktan sonra “Save and Exit” seçeneğine tıklayarak ayarları kaydedip Bios menüsünden çıkın.

baGb7m

4. Windows’u Kurun

4.1 Basit ayarlamalar

Başarı bir şekilde bilgisayarınızı format diskinizden başlatırsanız karşınıza Windows kurulum ekranı gelecek. Bu ekrandaki adımları takip ederek ayarlamaları rahatça yapabilirsiniz.

Önemli hatırlatma! : Windows’u kurarken dil seçeneğini Türkçe dışında bir dil seçerseniz daha sonra bilgisayarınızı tam olarak Türkçe’ye döndürmek çok zor olacaktır.

4.2 Ne tür bir yükleme yapmak istiyorsunuz?

Aşağıda resimde gördüğünüz gibi “Ne tür bir yükleme yapmak istiyorsunuz?” şeklinde bir soru geliyor. Bilgisayarınıza format atmak istiyorsanız “Yalnızca Windows’u yükle” seçeneğini seçmelisiniz.

xvdZ3b

4.3 Windows’u nereye yüklemek istiyorsunuz?

Bu kısımda bilgisayarınızdaki disk bölümleri listelenmekte. Burada diskinizin ismi yazmıyorsa ( yani : C veya : D) bilgisayarınızı kontrol ederek kaç GB alanın : C diski veya : D diski olduğunu görüntüleyebilirsiniz. Tüm dosyalarınızı silmek yani tam format atmak için disklerinizi seçin ve “Sil” tuşuna tıklayın. Tüm diskleri sildikten sonra geriye yalnızca 1 disk kalacak. Sildiğiniz tüm alan orada toplanmış olacak. O tek kalan diski seçip “Yeni” butonuna tıklayın. Cihazınızı yalnızca : C dosyası ile kullanmak istiyorsanız “Boyut” seçeneğini değiştirmeyin. Eğer : C ve : D olarak ikiye ayıracaksınız kaç GB alanın : C, kaç GB alanın : D olduğunu yazarak ayırabilirsiniz. Disk boyutlarını ve ayırma işlemlerini tamamladıktan sonra disklerin üzerine gelerek “Biçimlendir” butonuna tıklayın, ardından ilerleyin.

Açılan sayfadaki “Windows yükleniyor” kısmı biraz uzun sürebilir. Bitmesini bekleyin ve cihazınızı kapatmayın. Yükleme işlemi bittikten sonra Windows yeniden başlatılacak. Bu aşamada diskinizi çıkarın ve tekrar takmayın. Format diskiyle işiniz bitti.

Not: Windows’u kurarken karşınıza çıkacak ürün anahtarı girin kısmını şimdilik atlayabilirsiniz. Bunun için alt köşedeki “Atla” butonuna tıklayın.

zWe5oY

5. Güncelleştirmeler

Basit oturum açma ayarlarını yaptıktan sonra alışılagelmiş masaüstünü görüyorsanız format başarılı demektir. Eğer ekranınız bozuk görünüyorsa ayarlar kısmından güncelleştirmeleri denetleyin ve ekran kartını güncelleyin. Güncelleştirmeler tamamlandıktan sonra cihazınızı yeniden başlatın. İşlemleriniz tamamlanmış olacak.

6. Windows’u etkinleştirme

Orijinal bir Windows’a sahipseniz cihazınızı etkinleştirmek için arama sekmesine “Etkinleştirme ayarları” yazın ve ilgili sayfaya girin. Karşınıza çıkan “Ürün anahtarını değiştir” veya “Ürün anahtarı gir” seçeneğine tıklayarak satın aldığınız ürün anahtarını ilgili sekmeye girebilirsiniz. İleri tuşlarına tıklayarak etkinleştirmeyi bitirdiğinizde orijinal bir Windows’a sahip olacaksınız.

3 Yorum

  1. Usb den yükleme yapmak en kolayı ve bunun için rufus yanda komut satırları vs. Grek kalmadan, windows un indirme panelinde usb içine yazabilmeyi sağlayan aracı da var. Ya da hiç olmadı, iso dosyası şeklinde indirilen windows7 , 8 ve 10 kurulum dosyalarını, “windows dvd usb tool” ile bizzat Microsoft un sunduğu programmile kolayca, usb içine “bootable” olarak yazabiliyor akatarabiliyorsunuz. Bence bu kolay yolu da anlatmakta fayda var.

    1. Merhaba,
      Güzel anlatımınız için teşekkür ederiz. Bunun gibi birçok yolu var. Okurlarımız dilerlerse sizin dediğiniz yolla da format işlemi yapabilirler. İyi günler dilerim.
      Saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir